Esittely

Ihminen kennelnimen takana

Lyhyesti

Kennelnimen takaa löytyy 28-vuotias Ylöjärveläinen Elisa, jolle koirien kanssa harrastaminen ja kilpaileminen, sekä koirien kasvattaminen on Se Juttu elämässä. Koirien lisäksi minulla on lemmikkinä myös matelijoita: tällä hetkellä sinikieliskinkki ja useampia leopardigekkoja. Harrastuksiini kuuluu koirajuttujen lisäksi mm. valokuvaamista, käsitöitä ja autojen korjailua. Ammatiltani olen kuorma-autokuski, mutta alkuperäiseltä koulutukseltani graafinen suunnittelija ja välissä ehdin tehdä useamman vuoden varastotöitäkin.

Ensimmäinen oma koirani on Tosca, joka tuli minulle 2016, 2,5-vuotiaana. Sitä ennen olin touhuillut muiden koirien kanssa, mutta kunnolla harrastamaan pääsin vasta Toscan kanssa. Sen kanssa tulikin heti seuraavana vuonna suoritettua BH-koe ja tokosta TK1-koulari. Toscan kanssa on tullut tutustuttua myös mm. agilityyn, metsäjälkeen, peltojälkeen, esineruutuun, pk-tottikseen, rallytokoon, vesipelastukseen ja näyttelyihin.

Alunperin rotuhaaveenani oli malinois, mutta vuosia haluamaani malinoispentua metsästettyäni törmäsin ihan vahingossa ilmoitukseen uutta kotia etsivästä soopelista sk colliesta ja vain muutamaa päivää myöhemmin haettiin Tosca kotiin. Toki rotu oli ollut minulla sellaisena plan B:nä ja olin yhdestä pentueesta nahkapentuakin ottamassa, mutta narttuja ei syntynyt riittävästi, joten jäin ilman. Puolivahingossa tapahtunut rotuvalinta osoittautui kuitenkin niin täydelliseksi, että 2017 kävin kasvattajan peruskurssin ja minulle myönnettiin kennelnimi Sopivan.

2018 laitettiin alulle ensimmäinen Sopivan-pentue, jossa emänä Elämäni Koira, Tosca. Valitettavasti jotain meni kuitenkin pieleen ja pennut eivät koskaan syntyneet, vaan ne leikattiin ulos kuolleina, liian myöhään. Näin ollen rakas A-pentueeni, kuusi ihanaa kaunista pienokaista, lepäävät mullan alla. Tästä murtuneena tartuin kuitenkin Toscan Briteissä asuvan kasvattajan tarjoukseen ottaa pentu Toscan siskosta. Niinpä meille muutti 2018-vuoden lopussa Ringa, jonka itse hain lentämällä Briteistä.

Koska olin niin kovin ihastunut A-pentueeni isään Verttiin, halusin ehdottomasti myös sen mukaan omaan kasvatustyöhöni, joten sen takia hankin Vargan. Vargalla on vain 4 kuukautta ikäeroa Ringaan ja sen olikin alunperin tarkoitus mennä sijoitukseen johonkin muualle. En kuitenkaan ajoissa löytänyt sellaista, ja jotenkin se musta pentu tuntui niin omalta, että se jäi sitten kotiin. Enkä ole kyllä sitä päätöstä katunut ja yhteiselo kahden melkein samanikäisen nartun kanssa on mennyt loistavasti. Ehkä osittain siksi, että ne ovat luonteeltaan täysin vastakohdat toisilleen.

Olen itse enemmän koiraharrastaja kuin näyttelyihminen, joten myös kasvatustavoitteeni ovat sen mukaiset. Tavoitteenani on rakenteeltaan liioittelematon ja toimiva, luonteeltaan harrastuskentillä ja kisoissakin pärjäävä, aktiivinen, tasapainoinen ja reipas nahkacollie, jonka kanssa myös arki on mukavaa. Terveys on myös tärkeä osa pakettia. Näyttelymenestys on sitten kiva plussa, jos sitä sattuu tulemaan.

Tykkään tutkia koirani mahdollisimman hyvin, ja otan jalostukseen käytettäviltä koiriltani PEVISAn vaatimusten lisäksi selkäkuvat ja geenitestit (vähintään CEA ja DM). Pyrin myös luonnetestaamaan tai MH-kuvaamaan narttuni vähintään ennen toista pentuetta – tai tilanteesta riippuen jo ennen ensimmäistä pentuetta. Pyrin tekemään yhdistelmiä, jossa pentueen vanhemmat eivät ole läheistä sukua keskenään ja täydentävät toisiaan sekä luonteen että muiden ominaisuuksien osalta.

Teen jokaisen pentueen sillä idealla, että pidän yhdistelmästä niin paljon, että voisin pitää siitä itsekin pennun. Koska tilat ja aika ovat kuitenkin aina rajalliset, tulen sijoittamaan vähintään yhden pennun jokaisesta pentueesta, mikäli itselläni ei ole koiran paikkaa auki. Mahdollisesti täydennän Sopivan-tiimiä tulevaisuudessa myös tuontikoiralla tai parilla.

Yhteystiedot

Sähköposti: sopivankennel(a)gmail.com
Mikäli tahdot puhua puhelimessa, saat numeroni sähköpostin kautta.

Jäsenyydet

  • Suomen Kennelliitto
  • Suomen Collieyhdistys
  • Kyröskosken Käyttökoirat
  • Nokian Palveluskoiraharrastajat
  • Ylöjärven Koirakerho
  • Ikaalisten Seudun Kennelkerho
  • Sukoka 2024-